Формати паперу: стандартні розміри і типове використання

Список форматів паперу довгий і, чесно кажучи, не дуже цікавий. Вся справа в цифрах! У цій статті ми хочемо представити його в більш практичному і, як ми сподіваємося, корисному «форматі». Звичайно, ми поговоримо про розміри офісного паперу, але ми також розглянемо їх найбільш часті застосування: плакати, листівки, брошури, листівки, візитки і багато іншого.

Формати паперу ISO 216: пара слів про стандарт

Почнемо з самого нудного: ISO 216, який класифікує різні формати паперу на основі розмірів листа для створення міжнародного стандарту. Це дозволяє всім європейським країнам говорити на одній мові, по крайней мере, в тому, що стосується форматів.

Відповідно до стандарту формати створюються шляхом поділу вихідного листа без будь-яких відходів. У серії A, найбільш поширеною, цим мірилом є лист A0, який можна складати і різати для створення всіх інших форматів в серії. Як складається? Ми не будемо тут пояснювати, бо тоді все стане дійсно сумно. Адже, врешті-решт, ви просто хочете знати, який формат паперу для принтера найкраще підходить для вашого проекту, вірно?

Огляд сімейства форматів A

У серії A, є 10 підгруп: від A0, найбільшого, до A10, самого маленького. Поряд з серією A існують «допоміжні» серії B і C, які також позначаються цифрами. Що означають «основна» і «дочірня»? Це означає, що лист, написаний на аркуші A4, можна помістити всередину конверта C4, а конверт C4 входить в конверт B4. Це тому, що лист C4 трохи ширше A4, а B4 крупніше C4.

Розміри форматів і використання

Нижче ви знайдете розміри і можливі варіанти застосування кожного формату паперу для оргтехніки. Ми говоримо «можливо», тому що не існує правил, згідно з якими в проекті повинен використовуватися лист певного розміру. Однак є умовності для паперової продукції.

Формат A0. Розміри: 841 x 1189 мм

Це найбільший формат з усіх. Його великий розмір означає, що його, як і A1 і A2, в основному використовують для технічного малювання. Також він застосовується для плакатів.

Формат А1. Розміри: 594 x 841 мм

A1, який теж досить великий, використовується для креслення і малювання, а також для карт, плакатів та інших широкоформатних рекламних матеріалів.

Формат А2. Розміри: 420 х 594 мм

Застосування для формату А2 різноманітні: від малювання до друку фотографій, від плакатів до графіків, від великих настінних календарів до фліпчартів.

Формат А3. Розміри: 297 х 420 мм

Поряд з А4 це, безсумнівно, один з найпоширеніших форматів. Тому не дивно, що більшість офісних принтерів підтримують формат A3. Він вживається для друку малюнків, творів мистецтва, плакатів, фотографій, журналів, сертифікатів і багато чого іншого. Це також ідеальний формат для рекламних листівок (складений в 6): його великий розмір дозволяє вам представити карту конференц-центру або розгалужену схему.

Формат А4. Розміри: 210 х 297 мм

Всім, навіть непосвяченим, відомо, що A4 - класичний формат паперу для принтерів, і тому офіси закуповують папір А4 ящиками.
Він використовується для стандартних документів, від листів до форм. Це розмір шкільних зошитів, каталогів і листівок.

Формат А5. Розміри: 148 х 210 мм

Формат A5 також популярний. Він ідеальний для блокнотів, так як менш громіздкий, ніж A4, зручний для заміток і не займає багато місця в рюкзаку. З тієї ж причини формат A5 відмінно підходить для друку книг, листівок і флаєрів.

Формат А6. Розміри: 105 х 148 мм

Ви обов'язково повинні бути знайомі з цим форматом, особливо якщо у вас все ще є звичка супроводжувати подарунки вітальними листівками. Більш того, розмір аркуша A6 також ідеально підходить для друку листівок, кишенькових записників і блокнотів.

Формат А7. Розміри: 74 х 105 мм

З огляду на компактні розміри, A7 можна вжити для створення, наприклад, міні-календаря, а також листівок або вітальних листівок.

Формат А8. Розміри: 52 х 74 мм

Щоб отримати уявлення про формат A8, просто загляньте в свій гаманець: візитні картки та банківські картки зазвичай мають схожий, але трохи більший розмір (85 x 55 мм). Отже, ніщо не заважає вам використовувати цей стандартний формат для візиток, міні-вітальних листівок, наклейок або етикеток.

Купити офісний папір в Україні оптом і в роздріб можна в нашому інтернет-магазині канцтоварів Papero. Доставка займає від 1 до 5 днів. У Києві можливий самовивіз і кур'єрська доставка.

Вернуться на главную страницу

Скидки недели